هیئت حاکمه سعودی به جای عذرخواهی از ملل مسلمان، با کارشکنی در تحویل پیکر قربانیان این فاجعه و بی اعتنایی به هیئت های دیپلماتیک و کاروان های امدادی و پزشکی کشورها، داغ مسلمانان را بیشتر می کند اما با هشدار شدیداللحن رهبری عربستان سعودی تغییر رفتار عجیبی در روند خود میدهد...
فاجعه مصیبت بار منا و ابعاد گسترده این فاجعه، کام امت اسلام را تلخ کرده و مسلمانان را در سوگی عظیم فروبرده است؛ بیش از 5 هزار مسلمان از 18 کشور اسلامی هنگام انجام مناسک مقدس حج در نتیجه بی کفایتی و سوء تدبیر عوامل سعودی، جان باخته اند و مصیبت بارتر از آن، اینکه هیئت حاکمه سعودی به جای عذرخواهی از ملل مسلمان، با کارشکنی در تحویل پیکر قربانیان این فاجعه و بی اعتنایی به هیئت های دیپلماتیک و کاروان های امدادی و پزشکی کشورها، داغ مسلمانان را بیشتر می کند.
مقامات و مسئولان ذیربط کشور از جمله وزرای کابینه و معاونان وزارت امور خارجه در داخل و مسئولان سازمان حج و زیارت در مکه از همان نخستین ساعات وقوع فاجعه منا به پیگیری وضعیت حجاج جان باخته،مجروح و مفقود ایرانی پرداختند؛ اما در این میان، مسئولان سعودی با وقاحت تمام از پاسخگویی و همکاری و معاضدت با مسئولان ایرانی سرباز زدند و حتی در اظهارات گستاخانه ای حجاج ایرانی را مسئول حادثه معرفی کردند.
حتی هیئت عالیرتبه ایرانی نیز که به سرپرستی رئیس جمهور برای شرکت در هفتادمین مجمع عمومی سازمان ملل عازم نیویورک شده بود، نتوانست از ب عد دیپلماتیک کار چندانی برای تسهیل و تسریع مساعدت سعودی ها انجام دهد؛ به گونه ای که حتی وزیر خارجه نوسبیل و کم تجربه آل سعود نیز به درخواست دفتر نمایندگی ایران برای ملاقات ظریف با وی پاسخ منفی داد و در نهایت وزیر امور خارجه کشورمان از طریق واسطه قرار دادن مسئولان کویتی توانست از مسئولان عربستانی درخواست همکاری بیشتر با نمایندگان ایران در منا بکند.
سرانجام با توجه به رایزنی های صورت گرفته مسئولان کویتی در نیویورک ، مقامات سعودی پذیرفتند که تنها برای وزیر بهداشت و رئیس هلال احمر جهت ورود به خاک عربستان و رسیدگی به وضعیت حجاج مجروح ایرانی، ویزا صادر کنند.
البته کارشکنی و اهمال سعودی ها تنها به صدور ویزا برای هئیت اعزامی ایرانی منحصر نماند و آن ها در روند پرواز این هیئت نیز خلل ایجاد کردند؛ به گونه ای که مسئولان سعودی مانع از پرواز مستقیم هیئت اعزامی ایران به مکه شدند و در نتیجه هواپیمای حامل آقای هاشمی وزیر بهداشت و سرپرست هیئت اعزامی ایران که آقایان قشقاوی معاون کنسولی وزیر امورخارجه و ضیائی رئیس جمعیت هلال احمر وی را همراهی می کردند، مجبور شد نخست در فرودگاه دوحه به زمین بنشیند و از آنجا عازم مکه شود.
اما این کارشکنی و سنگ اندازی و همچنین بی اعتنایی مقامات و مسئولان سعودی به جهدهای دیپلماتیک مسئولان کشورمان تداوم داشت تا اینکه در صبح روز چهارشنبه فرماندهی معظم کل قوا جمهوری اسلامی ایران حضرت آیت الله خامنه ای در نهمین مراسم دانش آموختگی دانشجویان دانشگاه های افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی نوشهر، بیانات مهمی را ایراد فرمودند. بیاناتی که مشحون از منطق و اقتدار بود و بنا به گفته تحلیل گر سرشناس مصری، هراس و ترس را بر جان هیئت حاکمه تازه کار و کم تجربه سعودی انداخت.
این بیانات صریح، قاطع و پرصلابت مقام معظم رهبری به قدری نافذ و تاثیرگذار بود که بنا به گفته امیرعبداللهیان معاون عربی آفریقای وزارت امور خارجه و همچنین اوحدی رئیس سازمان حج و زیارت، پس از انتشار این بیانات در رسانه ها، نوع رفتار و گفتار مسئولان و مقامات سعودی تغییر محسوسی پیدا کرد و سعودی ها با بیان اینکه دستور از بالا صادر شده، در پیگیری امور مربوط به زائران جان باخته، مفقود و مجروح ایرانی سرعت عمل به خرج دادند اما دلیل این تغییر رفتار عربستان سعودی چه بود و چرا هشدار رهبری کارساز شد؟
رهبر انقلاب صبح چهارشنبه در بیاناتی صریح و شدیداللحن نسبت به هرگونه بی احترامی به حجاج ایرانی و بدن های مطهر جانباختگان فاجعه منا به عربستان سعودی هشدار دادند و تاکید کردند: در صورت ادامه این موذی گری ها «عکس العمل ایران خشن و سخت خواهد بود.» معنای این جمله را از 2 منظر می توان تحلیل کرد:
نخست این که قطعا پیام اصلی این هشدار ، «تهدید نظامی» علیه عربستان است که شرط استفاده از آن «ادامه بی احترامی به حجاج ایرانی» است. منطق آن نیز کاملا آشکار است؛ هر ایرانی در هر جای ایران باید تحت حمایت و پشتیبانی قاطع نظام اسلامی قرار داشته باشد. در این میان حجاج ایرانی در سرزمین وحی که ممکن بود هنوز هم با خطر رفتارهای خارج از عقل سعودی ها مواجه باشند به طریقه اولی در شرایط کنونی باید تحت حمایت همه جانبه نظام قرار داشته باشند. البته خبرهای رسمی رسیده از عربستان به خصوص نوع مراودات دولت این کشور با مقامات کشورمان که در مکه و مدینه به سر می برند و عقب نشینی سعودی ها در موارد مختلف در همان ساعات اولیه پس از هشدار رهبری و نیز مشاهدات برخی زائران در مکه و مدینه از نوع رفتار با برخی حاجیان ایرانی نشان می دهد که این بیانات و هشدار صریح اللحن رهبر انقلاب کار خود را کرده است و سعودی ها دارند همکاری می کنند، به خصوص در بخش مربوط به شناسایی و نقل و انتقال پیکر جانباختگان.
نکته دوم این است که لایه های پنهان و چه بسا پر وزن تر هشدار رهبر انقلاب علیه عربستان نشانه اش بیشتر به متحدان غربی آل سعود بوده است. آمریکایی ها، فرانسوی ها و انگلیسی ها روابط نزدیکی با عربستان دارند و در این میان به خصوص آمریکایی ها که قبلا ( در تابستان 2013) هشدار رهبر انقلاب در ماجرای سوریه را جدی گرفتند، شاید پیش از هر متحد دیگر عربستان جدی بودن ایران را در این هشدار درک کنند. در سال 2013 رهبری تنها یک جمله درباره سوریه گفتند: «این آتش افروزی همچون جرقه ای در انبار باروت است.» همین هشدار تلویحی کافی بود تا آمریکا که حتی برای حمله به سوریه ساعت و زمان تعیین کرده بود، آشکارا مواضعش را تغییر داد و بگذریم که این روزها آمریکا حتی از مواضع اصولی ترش درباره سوریه عقب نشینی کرده و می خواهد خود را به ایران و روسیه در این ماجرا نزدیک کند!
در سال 2013 رهبری تنها یک جمله درباره سوریه گفتند: «این آتش افروزی همچون جرقه ای در انبار باروت است.» همین هشدار تلویحی کافی بود تا آمریکا که حتی برای حمله به سوریه ساعت و زمان تعیین کرده بود، آشکارا مواضعش را تغییر داد و بگذریم که این روزها آمریکا حتی از مواضع اصولی ترش درباره سوریه عقب نشینی کرده و می خواهد خود را به ایران و روسیه در این ماجرا نزدیک کند!
آن ها می دانند که اگر ایران تصمیم بگیرد اقدامی انجام دهد و آن را علنا اعلام کند، حتما پای اجرای آن خواهد ایستاد و در مرحله نخست این جدیتِ ایران، آمریکا و منافع او در منطقه به شدت به خطر خواهد افتاد. در حقیقت رهبر انقلاب با موضع صریح درباره فاجعه منا، آن را از یک اتفاق بین ایران و عربستان (که سعودی ها اصرار داشتند آن را در همین سطح نگه دارند) خارج کرده و رنگ منطقه ای و بین المللی به آن دادند تا سایر بازیگران فرامنطقه ای نیز بدانند اگر عزت ایرانی در هر نقطه ای از جهان به خطر بیفتد منافع آن ها نیز در امان نخواهد بود .
سخنان رهبر غیور انقلاب را باید با هدف ایجاد آرامش برای مردمی که با نگرانی و اضطراب، منتظر بازگشت حجاج خود هستند، تحلیل کرد. در این چند روز، سعودی ها نهایت حیوان صفتی را از خود نشان داده و این در حالی است که مسئولین باید در این زمینه هیچ انفعالی به خرج ندهند چرا که برای این رژیم زبان منطق جوابگو نیست.
سخنان پر صلابت مقام معظم رهبری، برای حجاجی که در حال حاضر در عربستان هستند، موجب تسلی خاطر، آرامش و امنیت روانی است چون از چنین حکومت سفاکی هر احتمال دیگری در خصوص حجاج باقی مانده، محتمل است.
قطعا سخن پر صلابت امام خامنه ای به مدد وزیری خواهد آمد که بعد از کارشکنی چند روزه سعودی ها توانسته برای پیگیری وضعیت حجاج مصدوم و شهدای مظلوم و انتقال آنها به ایران، پشت میز مذاکره با سعودی ها بنشیند.
اقتدار یک نظام بدون تردید برای یک ملت مهمتر از شکم است، اقتدار همان چیزی است که به بهانه برجام در این دوسال هدف گرفته شد و همواره رهبر انقلاب به مناسبت های مختلف برای بازسازی آن به میدان آمده اند، غرش امروز امام خامنه ای قطعا اوضاع منطقه را تغییر خواهد داد. وزیر بهداشت دولت یازدهم در حالی به عربستان رفت که وزیر خارجه خودش می گوید برای گرفتن ویزای وزرای دولت یازدهم، چهار بار با وزیر خارجه سعودی تماس گرفتم ولی او همکاری نکرد، تازه این وزیر سعودی در سخنی توهین آمیز خطاب به حسن روحانی می گوید که او باید آخرین نفری باشد که درباره سلامت حجاج سخن می گوید که البته هیچ پاسخ محکمی نمی شنود...
منابع : نامه نیوز / خبرگزاری میزان
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: اجتماعیفرهنگیسیاسیمذهبینظامی
برچسبها: بیانات پر صلابت مقام معظم رهبری ،حجاج ،حوادث منا